24 Temmuz 2009 Cuma

ALTINCI BÖLÜM (KASABAMIZIN KOMŞULARI)

Bu bölümde kasabamızın sınırında bulunan bir kasaba ve7 köyde yaptığımız araştırmaları kısaca belirteceğiz. Sınırlarımızda bulunan köyler,Yeşilyurt belediyesinin 1984 yılında kabul ettiği sınır krokisinde tesbit edilmiştir.

1.Killik Kasabası

Kasabamıza 10 km. uzaklıkta ve batı kısmında yer alan Killik, Alaşehir ilçesinin güzel kasabalarından biridir. Eski adı ‘’Kinlik’ tir’’. Toprakları killi olduğu için ‘’Killik’’ adını almıştır. Kasabaya ilk gelenler İzmir ve Aydın yörelerinde yaşayan Türkmen oymaklarıdır.İlk yerleşim alanları Killik istasyonu civarlarıdır. Sel baskınları sonucu bugünkü yere yerleşmişlerdir.Bununla ilgili olarak Uzun kız ve Maruf kadın hikayesi ilginçdir.

Kasabanın geçim kaynağı tarım ağırlıklıdır. Tarım ürünlerinde bağcılık ön plana çıkmıştır. Pamuk, arpa, buğday, zeytin yetiştirilir. 16000 dekar araziye sahiptir. Tarımın yanında hayvancılıkla uğraşılmaktadır.Nüfusu 3800 civarındadır. 01.06.1964 tarihine kadar köy olan Killik büyüyerek gelişmiş.Aynı tarihde belediye teşkilatı kurulmuştur.İlk belediye başkanı Halil YILMAZ’DIR.

Killik kasabasının bazı problemleri olsa da belediye hizmetleri ile gelişme yolunda ümitle ilerlemektedir.

2.Gümüşçay Köyü

Kasabamıza 5km uzakta kuzey batı kısmında kurulmuştur .
Nüfusu 920civarlarında olup toprakları 8000 dekardır. Halkın geçim
Kaynakları tarım ve hayvancılık .Tarımda ağırlık bacılıktır .
Elektrik , telefon ,su, yol mevcutolup yolu asfalttır.Demir yolu olarakta ulaşım sağlanmaktadır . Eski adı Caber deli Mustafadır.1969 yılında deprem ve su baskını sebebi ile şimdiki yere yerleşmişlerdir.

3. Caberkamara Köyü

Kasabamıza 3 km. uzaklıkta ve kuzey kısmında kurulmuştur. Nüfusu 314 civarında olup toprakları 6000 dekardır. Halkın geçim kaynakları hayvancılık ve tarımdır. Tarımda bağcılık, arpa, buğday v.b. gibi hububat ürünleri önemli bir yeri teşkil eder. Elektrik, telefon, su ve yolu mevcut olup, yolu asfalttır.
Eski adı Caber Konaklı’dır.

4. Caberburhan Köyü

Kasabamıza 7 km. uzaklıkta ve doğu kısmımda kurulmuştur.Nüfusu 603 civarındadır. 1969 depreminden sonra köy halkının büyük bir kısmı Yeşilyurt ve Caber Kamaraya göç etmiştir.1980 yılından sonra doğu Anadolu bölgemizden gelen vatandaşlarımız yerleşmişlerdir.Halkın geçim kaynakları hayvancılık ve tarımdır.Tarım kıraç olduğu için arpa ve buğday ekilir.yıllar önce (1973-1974) temelleri atılan çimento fabrikası faaliyete geçtiği zaman köy ve çevre halkına önemli ekonomik katkılar sağlayacaktır.İçme suyunu kuyulardan karşılamaktadırlar.elektrik, telefon ve yolu mevcut olup yolu stabilize dır.Eski adı Konaklar dır.Okulu ve camisi mevcuttur.

5.Çavuşlar Köyü:

Kasabamıza 10 km. Uzaklıkta ve doğu kısmında kurulmuştur. Sarıgöl ilçesine bağlı bir köydür.
Köy halkının geçim kaynakları tarım ağırlıklıdır. Tarımda en önemli yeri bağcılık alır. Hayvancılıkta köyün önemli gelir kaynağıdır. Su, elektrik ve telefon vardır. Yolu asfalttır. Köyde okul, cami ve sağlık evi bulunmaktadır. 1969 depremi ve sel baskınında devlet tarafından bugünkü yerleşim alanında yerleşmiştir.

6.Bağlıca Köyü
Kasabamıza 3km . Uzaklıkta ve güney kısmında kurulmuştur. Sarıgöl ilçesinde bağlı bir köydür. Eski adı Burgazdır.

Nüfusu 1500 civarında . Halkın geçim kaynakları tarımdır. Tarıma en önemli yeri bağcılık alır. Hayvancılıkla uğraşan yok denecek kadar azdır . 16000 dekar araziye sahiptir.

Su, elektrik ve telefonu mevcuttur. Yolu asfalttır. Çarşamba günleri Pazar kurulur. Köyde sağlık ocağı , tarım kredi kooperatifi, ilköğretim okulu ve iki cami vardır.

7.Üzümlü Köyü

Kasabamıza 11km. uzaklıkta ve güneybatı kısmında kurulmuştur. Halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Tarımda en önemli yeri bağcılık alır. Köy adını da buradan almaktadır. 1991yılında köy üzümlü adını almıştır. Eski adı katırlıdır. Bu adı da kervancıların burada kolalamalarından dolayı almıştır.
Su elektrik ve telefonu mevcuttur.

8.Sobran Köyü

Kasabamıza 6 km. uzaklıkta ve batı kısmında Alaşehir_ uşak karayolu üzeride kurulmuştur. Nüfusu 858 civarındadır. Halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.Tarım da en önemli yeri bağcılık alır. Köyde ticaret gelişmiştir. Arazilerin su problemini sulama kooperatif ile çözüme kavuşturmuşlardır.Kooperatif başkanı muhtardır. Su , elektrik ve telefon mevcuttur. Yolu asfalttır.
1953 yılında çiftliğe ait arazilerden bir kısmını Mustafa Çetinler, İsmail Kırmızı oğlu ve Ali Yer baka`nin satın almaları ile buraya yerleşilmeye başlamıştır. Eski adı suburandır. Köyde camii ve okul vardır.

Bilgisayar dizayn : Ceyhan ORTAÇ (Yeşilyurt İlköğretim Okulu Sınıf Öğretmeni ve
Ali RIZA TÜRKOL(Sarıgöl 4 Eylül İlköğretim Okulu Bilgisayar Öğretmeni)
(Buradan Ali Rıza Bey kardeşime teşekkürlerimi iletirim.)

Faydalanılan eserler
İlçemiz Alaşehir (İbrahim ÇINAR,Ahmet TASAR,Ali AYDINYURT)
Dünden bugüne Alaşehir (Kitap hazırlama komitesi)
Eski philedelphia Bugünkü Alaşehir (Recep AKINCI)
Yeni Türk Ansiklopedisi (Ötüken NEŞ.)
Evliyalar Ansiklopedisi (Türkiye GAZETESİ)
İslam Ansiklopedisi (T.C. Diyanet Vakfı)
Seyahatname (9.Cilt) (Evliya Çelebi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder