24 Temmuz 2009 Cuma

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM (KASABADA EKONOMİK YAPI)

d) TARIM
Gediz çöküntü hendeğinin ve Alaşehir ilçesinin doğusunda yer alan kasabamızın toprak genişliği 1800 hektardır.

Kasaba topraklarının verimli kabul edilen kısmına kasabanın nüfusu yayılmaktadır.

Sanayi ve işletmecilik alanında büyük yatırımlara muhtaç olan kasabamızda daha çok küçük esnaf sınıfına giren tamirci, tenekeci, kaynakçı, kunduracı, demirci, marangoz, terzi, gibi küçük el sanatları ile halkın ve çevremizdeki köylerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekildedir.Halkın başlıca uğraşım alanı tarımdır.Önceleri geleneksel ve ilkel olarak yapılan tarım çalışmaları yerini modern bir tarza bırakmıştır.Tarımsal çalışmalar bilime ve araştırmalara dayalı olarak sürdürülmektedir.Kasabada Bağcılık Araştırma İstasyonu bütün araştırmaları yürütür.

250-300 civarında traktör ,çapalama,gübreleme,ilaçlama,sürme ,pulvarizatör makinelerinin kasabada yeterli sayıda olması tarımın modern alet ve usullerle yapıldığının bir göstergesidir.

Kasabamız ekonomisinde en önemli yeri bağcılık olur.Geçmişte bağcılık daha dar ve ilkel usullerle yapılırdı.1961 yılında yapılan bir araştırmada 240 ton pamuk,175 ton üzüm alındığı tespit edilmiştir.Bugün ise bağ alanları genişledi.Modern usuller uygulanmaya başladı.Modern ziraat aletleri ile işlenen topraklarımızda verim daha da da arttı.Tarımın verimli bir saha haline gelmesinde gübre kullanma alışkanlığı ve 1982 yılından itibaren Avşar Barajından arazilerin sulanmasının sağlanmasının da önemli bir faktör olduğunu belirtelim.Avşar Barajından sulama sistemleri olarak kapalı damlama sulama sistemi projesi hazırlanarak bağlarımızın daha kaliteli üzüm yetiştiriciliği yapılabilir. Amonyum sülfat Amonyum nitrat ve DAP gübrelerinin yanında hayvan gübresi de sıkça kullanılmaktadır.

Kasabada yüksek sistem bağcılığına geçiş 1970 yılına rastlamaktadır.İlk yüksek sistem uygulamasını Hüseyin karaaslan gerçekleştirmiştir.(Emekli öğretmen) ziraat bankası 4816 lira kredi vermiştir.Bu sistemle verim 2-3 kat artmıştır.
Daha fazla verim elde edebilmek için söz konusu sistemin en son teknikleri uygulanmakta ve araştırmalar yapılmaktadır.

1 dekar bağdan 1 ton dan fazla verim alan vatandaşlar olduğu gibi kır bağlar den,ilen yerlerde 300 kg. ürün alan vatandaşlar da vardır.kasabada 1 dekar bağdan ortalama olarak 600-650 kg. ürün alınmaktadır.

Üzüm çeşitlerinden çekirdeksiz sultani üzümü en meşhurdur.Son yıllarda çekirdekli sofralık üzüm çeşitlerinden de mevlana meşhurdur kasabada 22 çeşit sofralık üzüm çeşidi bağ bulunmaktadır.Palieri çeşidi çardak sistemi düzgün ve verimi bol olan bir çeşit Ceyhan ORTAÇ tarafından 5 dekar sofralık üzüm bağı örnek olacak bir şekilde tesis edilmiştir.

Bağların yüksek sisteme alınması için ilçe ziraat mühendisliği çalışmaları ve ziraat bankası nın düşük faizli kredi vermesi etkili olmuştur.Bu durum çiftçilerimizi hareketlendirmiştir.1996 yılında kasabamızdaki bağların tamamı yüksek sistem şeklindedir.

Üzüm hasat zamanında kesilen üzümlerin kelterlerle sergiye çekilmesi ve orada bandırma işlemi yapıldıktan sonra beton,kanaviçe,tel ve toprak sergilere serilerek kurutulur.(Bandırma işlemi özel olarak hazırlanmış suya kelterlerin daldırılmasıyla olur) Üzümlerin kuruması hava şartlarına göre değişik olmakla beraber ortalama olarak 8-9 gündür.Üzümler kurutulduktan sonra toparlanarak savurma makinaları ile savrularak torbalara yerleştirilir.

Tarla bitkileri olarak buğday,arpa,patates,soğan,domates vb. gibi mahsuller yetiştirilir.Bunlardan en çok yetiştirilen buğday ve arpa dır.sonra,son yıllarda patates ,soğan ve domateste önemli bir yer tutar.Kendi ihtiyaçlarını karşılanması ile sınırlı kalan bazı meyvelerde yetiştirilir.

Bağlardan toplanan yapraklar da kasaba ekonomisine önemli bir katkı sağlar.

Şimdi de kasabamızdaki arazilerin sulanması ile ilgili tespitlerimizi belirtelim.Kasabamız su bakımından zengin bir potansiyele sahiptir.1982 yılından itibaren DSİ kontrolünde Avşar barajından ve DSİ ye ait pompalardan yapılmaktadır.Sulama işlerinin 1995 yılında özelleştirilmesinden sonra bu faaliyetleri sulama birliği yürütmektedir.Sulama birliği Sarıgöl ilçesindedir.Kasabamız sulama dönemlerinde 700 hektar araziyi bu birlik vasıtasıyla sulamaktadır.Ayrıca şahıs pompalarından da sulama işlemi yapılmaktadır.

Yeşilyurt’ta tarım alanında kurulacak olan sanayi ve işletmeler hem
Yatırımcılarına hem de kasaba halkına önemli ölçüde ekonomik katkılar
Sağlayacaktır.Bu konuda kasaba halkı birliktelik içine girmeye çalışmalıdır.Her fert kendini bu konuda sorumlu hissetmelidir.

2.HAYVANCILIK

Kasabamız ekonomisinde az da olsa hayvancılığın önemli yeri vardır.Kasabada sığırlar kültür ırkıdır.Yerli ırk hemen hemen yoktur.Sığırla Kültür ırkı olarak holştain ( siyah_ beyaz) montofon cinsleri vardır.Koyunların kama kuyruk ( pırıt) ırkıdır.Yılda 2-3 kuzulama yaparlar.Kasabada keçi yoktur.

İlçe tarım müdürlüğünün verilerine göre kasabamızda 380 sığır ,1100 koyun vardır.Sığır ve koyunların hastalıklara karşı korumaları için yapılan aşılama çalışmaları ilçe tarım müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.Sığırlara şap ve sığır vebası ,koyunlara koyun çiçeği,şap, ağalaksi ( süt kesim), enteretoksemi ( çelerme) aşıları yapılmaktadır.

Tavukçuluk ise ev tavukçuluğu şeklindedir .Yavaş yavaş modem Usullerle yapılmaya başlanan bir alan haline gelmektedir.Her evde birkaç adet olarak beslenen tavukçuluğun yanı sıra, tavukçuluğun bir işletme şekline bürünmeye başlamıştır. Yumurta tavukçuluğu üretim Çiftliği ilk olarak İsmail Ayaz, etçil (Broler)ırkı tavuk üretim çiftliği Olarak Mustafa Meres ve Turgut Ertürk tarafından kurulmuştur. Kasabada bulunan bu tavuk çiftliklerinin kapasitesi 15000dir. Hayvancılık alanında yapılacak atılımlar kasaba ekonomisinde daha fazla katkı sağlayacaktır.

SOSYAL DURUM

Kasaba halkının sosyal durumu ilçemizin kasabaları içerisinde en iyi durumda olanı denebilir. Yeşilyurt’tan yurt dışına ilk giden Mehmet Tokuç’ tur.
Bundan kısa bir süre sonrada Ahmet Kına gitmiştir.Bugün yurt dışında çalışan
Pek çok insan vardır.Kasabada inşaat sektörü yavaş bir şekilde artmaktadır. Konutlar ihtiyaçlar oranında yapıldığından ve toplu konut hareketlerini başlamaması nedeniyle, memurlar açısından ev bulmak zorlaşmaktadır.Kasabamıza gelen memurlar ilçeden gidiş geliş yapmaktadırlar.Kasabamız bu durumdan şikayetçi olmalı ve bu problemi çözmek için çalışmalar yapılmalıdır.

SANAYİ VE İŞLETMECİLİK

Kasabamızda göze çapan belli bir sanayi atılımı yoktur.Sanayi akışı küçük işletmecilik şeklindedir. Kasabada küçük sanayi sitesi belediye tarafından yapılarak düzenli duruma getirilmiştir.1996 Haziran ayında hizmete girmiştir.Burada oto tamircisi , oto elektrikçisi , lastikçiler, bisiklet v.b. tamirciler vardır.Küçük sanayi sitesi ile bir nevi de olsa dağınıklıktan kurtulmuş, tertip ve düzen sağlanmıştır .Kasabada değişen elektrik ve su tesisatçıları mevcuttur. 2 adet tornacı ve 2 adet benzinlik vardır. İmalatını kendilerinin yapığı pastane de mevcuttur.Ayrıca halkın sosyal ve dinlenme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla belediye tarafından yapılan park gazinosu 5 adet çocuk bahçesi, 1 hamam ve otel vardır. Bunlardan başka olarak kasabada 6 adet lokanta vardır.

Sanayi ve işletmecilik alanında yatırımlara ihtiyaç vardır.Sanayicilere kasabamızda yatırım yapmaları konusunda teşvikler yapılmalıdır.

TİCARET

Kasabamız Yeşilyurt’ta ticaret son yıllarda önem kazanmaktadır.
İlimiz Manisa olsa da ticari ilişkilerimiz burasıyla oldukça azdır.
Gerek yetiştirdiği ürünlerin pazarlanması alım-satım işlerinin İzmir başta olmak üzere Denizli ve Uşak illeri ile yapar.İlçemiz Alaşehir’le ticari ilişkileri iyi olan kasabamız Sarıgöl ve Salihli ilçeleri ile az da olsa ticari ilişkisi vardır.
Tüccarlar almış oldukları ürünleri İzmir Ticaret borsasında satarlar.
Yeşilyurt’ta ticarete daha fazla önem verilmelidir.Ticaretle uğraşan insanımız gerçekten azdır.
Yeşilyurt ta ilk Pazar kurulması 1931 yıllarındadır. Pazar kurulmasını sağlayan kişi, kasabanın önemli şahsiyetlerinden Hasan Kahya dır. Olay şöyle anlatılır.

Köye gelmekte olan satıcıların belirli bir yere toplayarak vatandaşların alışveriş yapmaları sağlar. Düzenli yer tutan satıcıların elinde kalan mallarını Hasan Kahya satın alarak fakir ve kimsesizlere dağıtır.Böylelikle satıcıların tekrar gelmelerini sağlar.

Perşembe günleri kurulan Pazar her geçen gün genişleyerek kurulmaktadır. Önceleri belediye fırınının önlerinde ve onun çevresinde kurulan Pazar yeri zamanla bugünkü yerine taşınmıştır.Belediye Başkanı Halil Doğanın döneminde üzeri örtülmüş olup daha tertipli ve düzenli hale getirilmiştir.

Çevre ve kasaba halkı satıcıları tarafından her Perşembe günleri Pazar kurulmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder