24 Temmuz 2009 Cuma

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM (KASABANIN COĞRAFİ DURUMU)

Yeşilyurt kasabası,Ege bölgesinde yer alan Manisa ili Alaşehir ilçesine bağlı güzel bir kasabadır.Yeşilyurt Kasabası’nın yüzölçümü 18 km2 dir.Oturduğu alan 2 km2 dir.Yeşilyurt’un matematiksel konumu 38 35’15’’ kuzey,28 33’7’’ doğu enlem ve boylamları arasındadır.

Yeşilyurt, Kuzeyde Cabrkamara ve Gümüş çay Köyleri,Güneyde Bağlıca ve Üzümlü (Katırlı)Köyleri,Doğuda Çavuşlar ve Caberburhan Köyleri,Batıda Killik Kasabası ve Sobran Köyü ile çevrilidir.

İlçeye uzaklığı 15 km’dir.İl merkezine uzaklığı 134 km’ dir.Rakımı 176 m’dir.Kasaba Alaşehir-Eşme-Uşak karayolunun kuzeyinde ve sözkonusu yola bitişik vaziyette olup yola 2km.parelel olarak uzanmaktadır.Oturumu tamamen düz ve elverişli bir ova olarak verimli topraklar üzerine yayılmıştır.

a)Gölleri,dağları ,akarsuları ve ovaları

Kasaba sınırları içinde küçük çapta bulun göller kurulmuştur.Kayda değer
Göl bulunmamaktadır.Kasabanın batısından geçen çay kasaba sınırları içinde Yeşilyurt Çay’ı adını alır. Alaşehir Çay’ı olarak Salihli’nin kuzey batısında
Gediz Nehri’ne karışır.100 km. olan bu Alaşehir Çay’ı düzenli olarak akmaz.

Bu çay üzerinde 1973 yılında Av şar Barajı’nın yapımına başlanmış ve 1979 yılında bitirilmiştir. Yeşilyurt tamamen düz ve verimli bir ovadır.Kasabanın sınırları içinde dağlık alan yok denecek kadar azdır.Kayda değer olarak tilki tepesi ve kumaş tepesi vardır. Bunlarda kasaba sınırındadır.Kasabamızda, doğu batı yönünden uzanan, Kuzeyde Umur baba dağları(1555m) güneyde Bozdağ(1900m) sıradağlar arasında uzanan verimli alüvyon ovada oluşmaktadır.Gediz çöküntü hendeğinin doğu kısmını oluşturmaktadır.

B)Deprem ve Sel Baskınları:

1800 hektar araziye sahip olan kasabamız arazilerinin tamamı düzlüktür.Kuzey ve güneyde uzanan dağlık alanların horst,aralarındaki çöküntü hendeği graben özelliğindedir.

Kırılma ve kıvrımlar nedeni ile bu çöküntü hendeği birinci derecede deprem bölgesi üzerinde bulunmaktadır.

Yer sarsıntıları büyük hasarlara sebep olduğundan kasabada binalar betonarme olarak yapılmaktadır.Nitekim 1969 senesinin 27 mart’ı 28 ine bağlayan gün,büyük çapta yer sarsıntısı olmuş ,çok binalar hasar görmüştür.Pazar Camii ve Birlik camiinin minareleri yıkılmıştır.Kasaba halkı bir müddet çadırlarda yaşamıştır.depremde evleri oturulamayacak durumda olan vatandaşlara ev yapılmıştır.Bunların yanında felaketzedelere çeşitli yardımlarda bulunulmuştur.

Ayrıca 1966 yılının ocak ayında devamlı olarak yağan 14 saatlik sürekli yağmur dolayısıyla çevrede bulunan dereler taşmış,kasaba merkezinin kuzey kısmındaki Kurtuluş Mahallesini sular basmıştır.Kanal açılmıştır.Manisa’dan gelen Bayındırlık Müdürlüğü uzmanları 25 evin oturulamayacak durumda olduğunu tespit ederek bunları tahliye ettirmiştir.

1991 yılı aralık ayında şiddetli yağmurlar yağmış,kasabanın kuzeyinden gelen çay taşmış,bahçelere büyük zarar vermiştir.Fevzi Çakmak Mahallesi’nin kuzeyinde bulunan bağları mil kaplamıştır.

Kasabanın kuzeyindeki Caberkamara Köyü’nden ve yukarıdaki derelerden gelen suların Fevzi Çakmak ve Kurtuluş Mahalleri’nin kuzey kısmındaki evlere zaman zaman küçük çapta da olsa zarar verdiği görülmüştür.Belediye başkanı Halil Doğan’ın yaptığı çalışmalarla Caberkamara Köyü’nden batıya doğru bir kanal açılarak küçük te olsa sel baskınlarına tedbir alınmıştır.

2002 yılında şiddetli yağışlarla ürünlerimizin %90 kısmı zarar görmüş ve çiftçilerimiz çok mağdur olmuştur.Üzümlerimiz sergilerde kalmış, günlerce yağan aralıksız yağmurlar sel gibi akmıştır.Kasaba halkı mağdur olmuştur.Yüce mevlam bizleri her türlü afetlerden muhafaza etsin.Bizleri korusun.(amin)

C)İklim ve Hava Durumu

Kasabamızın kışları ılık ve yağışlı,yazları sıcak ve kuraktır.Akdeniz iklimine sahip olan kasabada yağış ve sıcaklık durumlarında dalgalanmalar olur.Bunun sebebi de denizden uzak kalkmasıdır.Dağların denize dik olarak uzanması,denizin etkisinin iç kesimlere kadar etkisini kolaylaştırır.Bununla beraber sıcaklığın ve yağışın azalması yükseltinin artmasına da bağlıdır.Kasabada ortalama yıllık yağış miktarı 400-600 ml.arasındadır.Yağışlar genellikle kış aylarındadır.

Yıllık sıcaklık ortalaması 18-20 C’ arasındadır.Buzlanma ve don olayları nadir olarak görülmektedir.Mevsimlere gelince,ilkbahar ve kış kısa,yaz ve sonbahar uzun geçer.

Bu tespitleri aktardıktan sonra kasabada meydana gelen ayaz ve don durumlarını şöyle belirtebiliriz.

En büyük zarar 1960 yılının Mayıs ayında görülenidir.aralıklarla yağan yağmurda bağ ve bahçeler çok büyük bir zarara uğramıştır.Söz konusu yılda kasaba halkının bağlardan yiyecek üzümü bulamadıkları anlatılmaktadır.Bunun sebebi mavi küf denen hastalıktır.

10-11 Nisan 1960 tarihinde de havaların soğuk olması sebebiyle don olayı görülmüştür.Zamanın parası ile bu zararın 3 milyon olduğu belirtilmiştir.Şubat 1983
yılında da don olayı görülmüş olup,bu olaydan sonra bağlarını kökten budayan veya kazan vatandaşlar olmuştur.

Yıllık Yağış Grafiği(Aylara göre mm. cinsinden)


Aylara göre yıllık sıcaklık grafiği


Ç) Toprakları ve Ekime Elverişliliği:

Kasabamızın arazilerinin toprağı oldukça verimlidir.toprağın tamamına yakını alüvyon ova üzerindedir.Alüvyon topraklar bileşimlerinde her türlü kayaların özelliklerini taşımaktadır.Bu nedenle çok verimlidir.Topraklarımız her türlü ekime elverişlidir.

1800 hektar verimli ve büyük bir kısmı sulak araziye sahip olan kasabamızda en büyük alanı üzüm bağları oluşturmaktadır.(1100 dekar) Kaliteli kuru ve yaş üzüm yetiştirilir.Ortalama olarak 1 dekar bağdan 600 kg. kuru üzüm alınabilir.ayrıca kasabamızda buğday,arpa vb. gibi tahıllarda önemli yer alırlar.endüstriyel bitkilerden pamuk,masraflı olduğu için son yıllarda artık yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder